Streik

Hva er streik?

Streik er etter arbeidstvistlovens og tjenestetvistlovens definisjon en hel eller delvis arbeidsstans. Den settes i verk av Unio ved forhandlingsutvalgene og har til formål å tvinge fram en løsning i et tariffoppgjør. Dette forutsetter en godt planlagt konfliktberedskap og gjennomført streik.

Lockout er hel eller delvis stans av arbeid i en bedrift, som en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening setter i gang for å tvinge fram en løsning på en tvist med en fagforening. Lockout er motsatsen til streik, som er arbeidstakernes kampmiddel i en tvist.

Hvorfor blir det streik?

Dersom man ikke kommer til enighet i meklingen, kan det bli streik. Unio har egne konfliktberedskapsutvalg for hver sektor, som forbereder en eventuell streik.

Konfliktberedskapsutvalgene plukker sammen med forhandlingsutvalgene ut hvilke virksomheter (arbeidsplasser) / geografiske områder som skal ut i en eventuell streik. Det etableres lokale streikekomiteer ved de utvalgte virksomhetene / områdene, og det er de som i samarbeid med konfliktberedskapsutvalgene bestemmer uttaket ved den enkelte virksomhet / det enkelte område.

Alt konfliktberedskapsarbeid er fortrolig, og medlemmene vil ikke få informasjon før i en eventuell meklingsperiode. Ca. fjorten dager før en eventuell streik vil Unio sende en plassoppsigelse til staten, KS, Oslo kommune og Spekter. Dette gjøres i henhold til lov- og avtaleverk. Plassoppsigelsen angir i grove trekk hvor uttak i en eventuell streik vil komme. I den forbindelse vil Akademikerforbundet sende ut informasjon per e-post til samtlige tillitsvalgte.

Hvis streik, skal jeg streike?

En Unio-streik medfører streikeplikt for dem som er tatt ut i streik. Under hele streiken suspenderes de streikedes arbeidsforhold, og disse står til disposisjon for lokal streikekomité. De streikende har ikke adgang til egen arbeidsplass under en streik og skal normalt ikke ha kontakt med arbeidsgiver så lenge de er i streik.

De av Akademikerforbundets medlemmer som tas ut i en eventuell streik, får informasjon om dette før streiken er et faktum. Informasjonen sendes ut fra Unio til det enkelte medlem som tas ut i streik. Dersom du ved streikens utbrudd ikke har fått noen beskjed om at du er tatt ut i streik, skal du gå på jobb som vanlig.

Streiken varer til det blir enighet mellom partene eller det blir tvungen lønnsnemd.

Hva er streikebryteri?

Generelt er det streikebryteri når:

Hold deg orientert

Vi oppfordrer alle medlemmer til å holde seg orientert om tariffoppgjøret ved å lese all e-post fra Akademikerforbundet og ved å sjekke Akademikerforbundet og Unios nettsider jevnlig.

Det er også viktig at Akademikerforbundet har riktig kontaktopplysninger på medlemmene og informasjon om arbeidssted er oppdatert.



 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as