Har refleksene dine gått ut på dato?

Som så mye annet, kan også reflekser gå ut på dato. Det overrasker mange.

En husholdning har ofte mange reflekser liggende rundt omkring i huset. Ofte er disse refleksene gamle, og da kan effekten være svært dårlig. Levetiden på en refleks kan være så kort som ett år, dersom den er utsatt for mye slitasje.

En gammel refleks kan med andre ord være en falsk trygghet.

Bruker du eller barnet ditt en refleks som er slitt, vil dette redusere synligheten kraftig. Barneklær og treningsklær har ofte integrerte reflekser. Disse er ekstra utsatt for slitasje fordi dette er klær som får røff behandling og som vaskes ofte.

Slik undersøker du refleksene

Gå inn i et mørkt rom og skru av lyset. Har du en ny refleks, kan du enkelt finne ut om det er på tide å bytte ut de gamle refleksene ved å lyse på dem og sammenligne. Det anbefales å kjøpe reflekser med CE-merke. Dette merket viser at refleksen oppfyller de norske kravene for minimumsrefleksjon.

Voksne er sløve

Kun fire av ti voksne bruker refleks viser tall fra Trygg Trafikk.

Mørketiden er her og refleks er et svært enkelt og forebyggende tiltak for å bli synlig. Ofte er foreldre flinke til å passe på barna, men glemmer seg selv.

Med refleksvest blir du sett på 140 meters avstand. Dette betyr at i et område med 50-sone, har bilføreren ti sekunder i stedet for to sekunder til å reagere. Dette illustrerer hvor viktig det er å gjøre seg synlig for trafikken. Er du synlig, kan det enkelt og greit være forskjellen på liv og død.

Tips til god refleksbruk

  • Refleksen bør henge i knehøyde for å motta mest mulig lys fra billyktene.
  • Reflekser som beveger seg når du bruker dem synes best.
  • Bruker du to reflekser blir du sett fra begge sider når du krysser veien.
  • Riper svekker refleksjonsevnen, så bytt ut gamle reflekser.
  • Refleksvesten blir dårligere ved vask og bør byttes årlig ved jevnlig bruk.

Kilde: Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

Akademikerforbundets forsikringskontor ønsker alle medlemmene riktig god jul og et godt nytt år! Husk bruk av refleks når du ferdes ute i mørket.
 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as