Geir Røsvoll er forhandlingsleder i Unio kommune. Foto: Unio / Helene Moe Slinning

Krever tydelig reallønnsvekst i KS-området

Beskjeden fra Unio kommunes forhandlingsleder Geir Røsvoll foran årets mellomoppgjør er tydelig: – Våre medlemmer må få en solid reallønnsvekst!

Natt til første mai er fristen for årets forhandlinger i kommunesektoren. Forhandlingsleder Geir Røsvoll vet hva som må til for å få oppgjøret i havn:

– En tydelig reallønnsvekst!

Fjoråret var det første på fire år der kommuneansatte fikk en reallønnsøkning. Med de utfordringene offentlig sektor står overfor, må det også bli tilfellet i år, understreker Røsvoll.

– Det er en bemanningskrise både i helsevesenet, i utdanningssektoren og i en rekke andre deler av kommunal sektor.

I skolen utføres nesten 17 600 årsverk av ansatte som ikke har fullført og bestått lærerutdanning – om lag hvert femte årsverk. En rekke barnehager ser seg nødt til å operere på feil side av loven fordi det ikke er nok ansatte på plass. 1 684 barnehager oppfyller ikke pedagognormen. Totalt mangler det nær 3000 årsverk på nasjonalt nivå for å oppfylle kravet.

Samtidig mangler det nærmere 5000 sykepleiere i landet. Befolkningen er bekymret. I kommunesektorens egen arbeidsgivermonitor topper sykepleiere nå oversikten over yrkesgrupper norske kommuner sliter med å rekruttere, og andelen som strever, er rekordhøy. I Kantars helsepolitiske barometer, som nylig ble lagt fram, svarer 83 prosent at sykepleiermangelen påvirker pasientsikkerheten i berørte kommuner.

– Slik kan det ikke fortsette, og første steg på veien vil være å sikre en betydelig reallønnsvekst for alle som utfører de viktige og kritiske jobbene i landets kommuner, sykepleiere, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og alle andre i kommunenes nøkkelposisjoner. Vi trenger lønnsnivåer og lønnsutvikling som virker rekrutterende, sier Røsvoll.

Lønnsforskjeller på over 300 000 kroner

Han minner også om den dårlige praktiseringen av frontfagsrammen, som har skapt mange av de utfordringene som kommunal sektor særlig opplever. Frontfagsmodellen må praktiseres mer fleksibelt, slik at de gruppene som over tid har blitt hengende, kan få tatt igjen etterslepet.

– De siste fem årene har industrien hatt bedre lønnsutvikling enn offentlig sektor, og samtidig vet vi at det har vært en langt høyere lønnsvekst utenfor det organiserte arbeidslivet enn blant de organiserte. Det kan svekke oppslutningen rundt frontfagsmodellen ytterligere.

– Et annet moment er de betydelige lønnsforskjellene mellom ansatte med lang utdanning i offentlig og privat sektor. Nå er det slik at kommunalt ansatte med inntil fire års høyskole-/universitetsutdanning i snitt tjener om lag 200 000 mindre enn de med tilsvarende utdanning i industrien, mens lærere med mer enn fire års utdanning har en gjennomsnittslønn som ligger over 300 000 lavere enn de med samme utdanningsnivå i industrien, påpeker Røsvoll.

Håper KS er sitt ansvar bevisst

At lønnsforskjellene mellom offentlig og privat sektor har økt betraktelig, er dramatisk, mener Unios forhandlingsleder. Spesielt med dagens verdensbilde.

– Behovet for et samfunn som fremmer helse, mestring og trygghet har sjelden vært større enn nå. Derfor må offentlige jobber gjøres mer attraktive, slik at vi både rekrutterer og beholder dem som skal utføre samfunnets kjernejobber.

– Lønn vi alltid være viktig for å tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft, også i offentlig sektor. Vi må sørge for nok folk der behovene er størst, og for å klare det, må lønnsnivået i kommunene opp. KS har ansvar for å drive en rekrutteringspolitikk som gjør landets kommuner til attraktive arbeidsplasser. Jeg håper de er seg sitt ansvar bevisst, avslutter Røsvoll.

FAKTA

Årets forhandlinger i kommunal sektor starter 24. april, og avsluttes midnatt mellom 30. april og 1. mai. Blir ikke partene enige går oppgjøret til mekling og eventuell streik. I mellomoppgjørene er det i utgangspunktet bare lønn det forhandles om.

Unio forhandler på vegne av drøyt 140 000 medlemmer i tariffområde KS, av omtrent 500 000 ansatte i kommunesektoren (alle kommunene med unntak av Oslo, som er eget tariffområde). Om lag hver femte arbeidstaker i Norge jobber i kommunesektoren.

Unio forhandler i KS på vegne av følgende medlemsorganisasjoner (medlemstall i KS-området ved nyttår i parentes):

• Utdanningsforbundet: 97 322
• Norsk Sykepleierforbund: 36 152
• Norsk Fysioterapeutforbund: 2 255
• Norsk Ergoterapeutforbund: 1 959
• Akademikerforbundet: 1 660
• Bibliotekarforbundet: 939
• Norsk Tannpleierforening: 560
• Forskerforbundet: 549
• Det norske maskinistforbund: 386
• Spir: 13
• Norsk Radiografforbund: 10




 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as