Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no
Lønnsoppgjøret i kommunene er i gang. Lønnsoppgjøret i kommunene er i gang. – Ambisjonen er klar: Alle våre medlemmer må få en solid reallønnsvekst i år, sier leder Geir Røsvoll i Unio kommune. Fv. Trond Ellefsen, Geir Røsvoll, Mette Nord, Tornje Leborg og Tor Arne Gangsø. Foto: Marius Granaas Vik / Unio
– Ambisjonen er klar: Alle våre medlemmer skal selvsagt ha en solid reallønnsvekst i år, sier Geir Røsvoll. Samtidig er han klar på at det alene ikke er nok til å løse de store utfordringene våre kommuner står i.
Det er en bemanningskrise både i helsevesenet, i utdanningssektoren og i en rekke andre deler av kommunal sektor. Lønn er viktig for å tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft, også i offentlig sektor. Vi krever derfor en solid reallønnsvekst for våre medlemmer i årets mellomoppgjør.
Det er budskapet til Geir Røsvoll, forhandlingsleder for Unio kommune, i det årets tariffoppgjør i kommunesektoren starter. Men, en tydelig reallønnsvekst alene vil ikke være nok til å gjøre noe med de største utfordringene i kommunene, understreker han, og peker på den enorme mangelen det er på kvalifisert arbeidskraft innenfor helse og utdanning.
– Vi ser at disse voldsomme, kommunale utfordringene ikke løses i lønnsoppgjørene. Da må det tas andre grep. Det er bra at et partssammensatt utvalg nå skal vurdere nye lønnsmodeller for stillingsgrupper i kap. 4, herunder undervisningspersonalet, men det alene er ikke nok.
– Våre politikere kan ikke lenger toe sine hender og si at partene selv må ordne dette. Vi har i lang tid sett at det ikke fungerer. Det må friske midler til. Det er et ansvar politikerne må ta for at landets innbyggere skal kunne få de helsetjenestene og den undervisningen og utdanningen de forventer. Kommunene og fylkeskommunene må være konkurransedyktige hvis de skal sikre seg den arbeidskraften som er nødvendig for å opprettholde en sterk velferdsstat. Mangelen på personell med høyere utdanning utgjør en alvorlig trussel mot dette og må tas på største alvor, sier Røsvoll.
Han minner om hvordan situasjonen er for noen av yrkesgruppene i dag:
I skolen utføres nesten 17 600 årsverk av ansatte som ikke har fullført og bestått lærerutdanning – om lag hvert femte årsverk.
Det mangler nærmere 5000 sykepleiere. Befolkningen er bekymret. I kommunesektorens egen arbeidsgivermonitor topper sykepleiere nå oversikten over yrkesgrupper norske kommuner sliter med å rekruttere.
Barnehager ser seg nødt til å bryte loven fordi det ikke er nok ansatte. 1 684 barnehager oppfyller ikke pedagognormen. Totalt mangler det nær 3000 årsverk på nasjonalt nivå for å oppfylle kravet.
Om lag 70 prosent av kommunene sa i KS’ arbeidsgivermonitor (fra 2023) at det er ganske eller meget utfordrende å rekruttere fagpersonell.
– Slik kan det ikke lenger fortsette, og første steg på veien vil være å sikre en betydelig reallønnsvekst for alle som utfører de viktige og kritiske jobbene i kommunene: Sykepleiere, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og alle andre i nøkkelposisjoner.
– Vi trenger lønnsnivåer og lønnsutvikling som virker rekrutterende, sier Røsvoll.
Unios forhandlingsleder gjentar også den voldsomme lønnsforskjellen det er mellom ansatte i privat og kommunal sektor for ansatte med like land utdanning, og at dette er en betydelig grunn til at så mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde ansatte.
– Ansatte med inntil fire års høyere utdanning, som blant annet sykepleiere, barnehagelærere og adjunkter, tjener nesten 200.000 mindre enn de med tilsvarende utdanning i industrien.
– For de med mer enn fire års utdanning, hovedsakelig lærere i skoleverket, er differansen til ansatte i industrien med samme utdanningsnivå på over 300.000 kroner.
Unio mener altså at dagens lønnssystem i KS-området ikke er godt nok til å løse utfordringene kommunene står i.
– For Unio vil derfor arbeidet i det partssammensatte utvalget for sentrale lønns- og stillingsbestemmelser fram mot hovedoppgjøret i 2026 være viktig. Vi ønsker å få etablert et mer bærekraftig system hvor behovene innenfor både helsesektoren og utdanningssektoren kan ivaretas samtidig, understreker han.
Årets forhandlinger i tariffområde KS (alle kommuner unntatt Oslo) startet altså klokken 12.00 torsdag 24. april. Forhandlingsfrist er midnatt, natt til 1. mai. Blir det ikke enighet innen fristen, går det til mekling sent i mai.
Her er Unios krav til KS
Her kan du følge lønnsoppgjøret
FAKTA
Årets forhandlinger i kommunal sektor starter 24. april, og avsluttes midnatt mellom 30. april og 1. mai. Blir ikke partene enige går oppgjøret til mekling og eventuell streik. I mellomoppgjørene er det i utgangspunktet bare lønn det forhandles om.
Unio forhandler på vegne av drøyt 140 000 medlemmer i tariffområde KS, av omtrent 500 000 ansatte i kommunesektoren (alle kommunene med unntak av Oslo, som er eget tariffområde).
Om lag hver femte arbeidstaker i Norge jobber i kommunesektoren.
Unio forhandler i KS på vegne av følgende medlemsorganisasjoner, med medlemstall i KS-området ved nyttår
Utdanningsforbundet: 97 322
Norsk Sykepleierforbund: 36 152
Norsk Fysioterapeutforbund: 2 255
Norsk Ergoterapeutforbund: 1 959
Akademikerforbundet: 1 660
Bibliotekarforbundet: 939
Norsk Tannpleierforening: 560
Forskerforbundet: 549
Det norske maskinistforbund: 386
Spir: 13
Norsk Radiografforbund: 10
Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no