Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no
Hva får du igjen for å være tillitsvalgt?
Som tillitsvalgt får du gjennom samarbeid med arbeidsgiver og kolleger god oversikt og innsikt i det som til enhver tid skjer på din arbeidsplass. Informasjon og kunnskap gir deg større muligheter for positiv innflytelse og påvirkning, bl.a. på virksomhetens arbeidsmiljø, samt lønns- og personalpolitikk m.m.
Mange har bevisst gått inn i tillitsvalgtrollen for på denne måten å skaffe seg mer kunnskap, innsikt og erfaring fra arbeidslivet, bl.a. for å benytte den ervervede kompetanse i karriereøyemed.
Erfaring fra tillitsvalgtarbeid teller positivt på en CV ved jobbsøking.
Hvorfor har vi tillitsvalgtordninger?
Målet med tillitsvalgtordninger er å skape trygge arbeidsplasser, meningsfylt arbeid og godt arbeidsmiljø gjennom å styrke samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstakerne. Dette skal skje bl.a. gjennom arbeidstakernes medbestemmelse og medinnflytelse - til felles beste for partene i arbeidslivet, men også for de som er avhengig av de tjenester og den service som virksomhetene skaper/produserer.
Hvordan velges en tillitsvalgt?
Tillitsvalgte velges av forbundets medlemmer på arbeidsplassen, normalt for 2 år om gangen. Arbeidsgiver skal gis skriftlig melding om hvem som er blitt valgt.
Hvilket mandat har du som tillitsvalgt?
Som tillitsvalgt er du talsperson for dine kolleger overfor arbeidsgiver i saker og spørsmål som er relatert til arbeidsplassen, samt til det enkelte medlems lønns- og arbeidsvilkår.
En nærmere beskrivelse av hvilke plikter og rettigheter du har som tillitsvalgt, vil du finne i tariffavtalen/hovedavtalen som gjelder på din arbeidsplass.
Hjemmelen
Hjemmelen for tillitsvalgtordninger finner du normalt i virksomhetens tariffavtale (eksempelvis hovedavtalen i staten og hovedavtalen i KS). IA-avtalen og enkelte bestemmelser i Arbeidsmiljøloven har også bestemmelser om tillitsvalgte.
Viktige oppgaver for tillitsvalgt:
Plikter som tillitsvalgt:
Som tillitsvalgt plikter du å bidra til et godt samarbeid og arbeidsmiljø på arbeidsplassen og du skal utøve ditt tillitsverv innenfor de regler og bestemmelser som framgår av gjeldende lov- og avtaleverk.
Trengs det formelle krav?
Det kreves ingen formelle krav for å gå inn i tillitsvalgtrollen. Det er selvsagt en fordel å ha kjennskap til aktuelle regelverk, men dette er kunnskaper som du erverver deg gjennom praktisk arbeid som tillitsvalgt.
Akademikerforbundet ser betydningen av å ha et godt skolert tillitsvalgtapparat, og legger derfor store ressurser i opplæringstiltak for tillitsvalgte. (Sjekk aktuelle kurstilbud på forbundets hjemmeside).
Som tillitsvalgt vil du ved ønske/behov få bistand og veiledning fra ansatte i sekretariatet i Akademikerforbundet, regiontillitsvalgte og kolleger.
Organisasjonstillitsvalgte er valgt etter Akademikerforbundets styringsdokumenter (vedtekter og retningslinjer).
Eksempler på organisasjonstillitvalgte i forbundet er styremedlemmer i Hovedstyret, regionstyrene og studentutvalget.
Her finner du tillitsvalgthåndboken
Vil du vite mer?
raadgivning@akademikerforbundet.no
Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no