Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no
Hver 6. nordmann er alderspensjonist, og flere skal det bli. Ved utgangen av 2024 var det 1 060 500 alderspensjonister i Norge. Hva kan du vente deg av din offentlige tjenestepensjon?
Alle som bor og arbeider i Norge tjener opp rett til alderspensjon fra folketrygden. Alderspensjonen kan tas ut fra fylte 62 år, men størrelsen på utbetalingen avhenger av hvor lenge du har jobbet og hvor mye du har tjent.
Tjenestepensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg til alderspensjonen. Pensjon i privat sektor er forskjellig fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. Jobber du i offentlig sektor, har du offentlig tjenestepensjon. Dette er en ferdig pakke med både alders-, uføre- og etterlattepensjon. Denne pakken er blitt til etter forhandlinger mellom partene i arbeidslivet gjennom mange år.
Kort sagt, offentlig tjenestepensjon er en tilleggspensjon for offentlig ansatte, mens offentlig alderspensjon er den grunnleggende pensjonen som alle i Norge har rett til gjennom folketrygden.
I 1946 ble det satt norsk rekord på norske fødestuer med 70 727 fødsler. Folk hadde ventet med å få barn til etter 2. verdenskrig. Samtidig var fødselstallene høye på 1920-tallet. De høye fødselstallene fortsatte gjennom 1950- og 1960-tallet, før det snudde med lavere fødselstall.
Overgangen fra babyboom til eldrebølge skaper utfordringer for velferdsstaten, og er en viktig bakgrunn for at Stortinget ble enige om den nye pensjonsforliket i 2024.
Vedtaket får store konsekvenser for den offentlige tjenestepensjonen. Pensjonsalderen for medlemmer i Statens pensjonskasse ble økt fra 70 til 72 år. Samtidig må du jobbe lengre for å få samme pensjonsutbetalinger. Jo yngre du er, jo lenger må du jobbe. Tidligere var grensa 67 år. Nå vil den øke gradvis.
I 1962 lanserte Beatles «A Hard Days’s Night». Samme året ble det født drøye 62 000 barn i Norge. For de som er født dette året og tidligere, sikrer offentlig tjenestepensjon et samlet nivå på alderspensjonen fra tjenestepensjonsordningen og folketrygden. Har du full opptjeningstid (normalt 30 år), utgjør brutto tjenestepensjon 66 prosent av pensjonsgrunnlaget av sluttlønn opptil 12 G (ca. 1,5 millioner kroner).
Er du født i 1963 eller senere, er det innført nye livsvarige såkalte påslagsordninger som kommer i tillegg til folketrygden. Dette betyr at pensjonen vil bestå av både gammel og ny pensjonsordning. Påslagsordningen fungerer som en spareordning. Arbeidsgiveren sparer til din pensjon mens du er ansatt, og du får opptjening i en pensjonsbeholdning.
Hvert år øker pensjonsbeholdningen din med en viss prosentandel av lønnen din.
Den nye ordningen gir muligheter til fleksible uttak. Du kan starte uttak av tjenestepensjonen fra fylte 62 år, og kombinere pensjonsutbetaling med arbeidsinntekt uten avkortning.
Pensjonen utbetales livsvarig, uavhengig av forventet levealder.
Alle medlemmer i Akademikerforbundet (også studenter) har rett til ett rettsråd pr. år og kan velge om det skal benyttes til pensjonsrådgivning hos Formue Pensjonsrådgivning AS eller et privatrettslig emne hos Legal24.
Rådet er gratis, og du får rabattert pris om du ønsker mer rådgivning.
Les mer om medlemsfordelen her
Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no