Tollbugata 35,
0157 Oslo
Org.nr. 971 526 564
Omstilling i offentlig sektor har de siste årene blitt en hyppig foreteelse. Vi ser f.eks. at universiteter og høgskoler i betydelig grad har blitt slått sammen. Sammenslåingene har omfattet arbeidsplasser i samme sektor. I disse tilfellene er de sammenslåtte enhetene underlagt samme lov- og avtaleverk, hvilket innebærer at man får betydelig færre rettslige problematikker enn om man skal overføre oppgaver til en annen sektor. Et eksempel på de siste var overføringen av arbeidsoppgaver fra Statens vegvesen til fylkeskommunene. I andre tilfeller overføres oppgaver fra kommunal sektor til statlig sektor. Skatteinnkrevingen er et eksempel på dette.
I perioder kan virksomheter av ulike grunner ha betydelige problemer med å opprettholde driften. I slike perioder ønsker ofte arbeidsgiver å endre og tilpasse arbeidstakeres stilling og stillingsinnhold. Et tilbakevende spørsmål i arbeidsretten, både fra arbeidsgivere og ansatte om hvor store endringer som kan gjøres i forhold til arbeidsavtalen og hvilke omdisponeringer arbeidstakerne må finne seg i. En annen side av dette er om arbeidsgiver faktisk har hjemmel til å gjøre til dels store inngrep i arbeidstakernes arbeidsforhold.
Begrepet utvalgskrets brukes ved nedbemanning av virksomheter. Utvalgskretsen definerer det området i virksomheten hvor arbeidsgiver vurderer hvilke ansatte som skal sies opp. Hovedregelen vil i utgangspunktet tilsi at hele virksomheten er en utvalgskrets. Dette har også vært Høyesteretts utgangspunkt.
Nedbemanning – utvalgskrets og utvalgskriterier - les hele saken
Overtallighet
(overtallighet.pdf, 50kB)
Oppsigelsevern ved sykdom
(oppsigelsesvern-ved-sykdom.pdf, 52kB)
Gangen i en oppsigelsesak
(gangen-i-en-oppsigelsessak.pdf, 229kB)
Arbeidsgivers styringsrett ved omorganisering
(arbeidsgivers-styringsrett-ved-omorganisering.pdf, 66kB)
Tollbugata 35,
0157 Oslo
Org.nr. 971 526 564
Telefon: (+47) 21 02 33 64
E-post: post@akademikerforbundet.no
Web-redaktør: Astrid T. Sørland